Wednesday July 1st, 2015

Українська кухня – майстер-класи у Східниці

Питання “а що сьогодні приготувати” задає собі і своїм близьким чи не кожна господиня. Пропонуємо вам поєднати приємне з корисним і протягом свого сімейного відпочинку в Східниці відвідати один з кулінарних майстер-класів. Ми впевнені, що українська кухня стане для вас джерелом натхнення на щоденні кулінарні дива. До того ж, у Садибі Дримба смачні українські страви ви зможете куштувати щодня!

Чим же особлива українська кухня? Зазирнімо в історію. Сформувалася ця кулінарна традиція доволі пізно – на початку 19 ст., до того практично не відмежовуючись від споріднених їй польської та білоруської кухонь.
Суттєві розбіжності між стравами, притаманними Чернігівщині, Галичині, Полтавщині, Поділлю, Волині, Буковині, Харківщині, Закарпаттю…

Національна кухня сформувалася на базі уже існуючих в кожному з регіонів України елементів кулінарної культури. Попри те, зо цим елементам притаманна різнорідність (внаслідок територіальних, історико-культурних та етнографічних чинників), українська кухня – на рідкість цільна, навіть дещо однобічна як по добору характерної національної харчової сировини, так і за принципами його кулінарної обробки.

То ж, українська кухня – яка вона?

Наприклад, “смаження”, або ж пасерування, овочів для борщу чи інших страв, що бере історичний початок в обсмажуванні продуктів у перегрітій олії, властивому тюркським кухням.

Серед продуктів, характерних для української кухні, назвемо свинину і сало; яйця (як у вигляді самостійних страв, так і як додаток до борошняних та солодких фруктових страв); борошно (страви із тіста є найбільш характерними для нашої національної традиції – це вареники, галушки, шулики, лемішки, гречаники, коржі і більш нові за часом кондитерські вироби – вергуни і ставбиці); а також овочі (у вигляді гарнірів до жирної м’ясної їжі або як самостійні страви. Найпопулярнішим овочем є буряк). Характерним є також споживання бобових – бобів, сочевиці й особливо квасолі, а також таких овочів, як морква, гарбуз, кукурудза, картопля і помідори. Кукурудза, як і квасоля, – це скоріше додаток.

Прянощі і приправи, характерні для національної кулінарної традиції – це цибуля, часник, кріп, кмин, аніс, м’ята, любисток, дудник, чабер, червоний перець.

Улюбленими фруктами і ягодами українців є вишня, слива, груша, смородина, кавун, яблука і малина. А ще доволі широко використовувалися цукор, мед і патока.

Найбільш характерною технологічною рисою української кухні є комбінована теплова обробка продуктів (коли сирий продукт спочатку піддається легкому обсмажуванню і відносно швидкому пасеруванню, а після цього – більш тривалій тепловій обробці, наприклад, варенню чи запіканню). Саме з цими особливостями приготування пов’язані найпоширеніші типи посуду – казанки для варіння, сковороди для смаження – глибокі і напівглибокі, невисокий глиняний посуд для подальшого напівтушення – різного роду глечики, миски, чашки, макітри.

Про інші цікаві особливості рідної кухні, а також її регіональний різновид – галицьку та прикарпатську – ми вам розкажем в наступних статтях та на кулінарному майстер-класі в Садибі Дримба. Нехай ваш відпочинок у Східниці буде смачним і корисним!