Карпатський мед – скарбниця здоров’я
Що ви знаєте про карпатський мед? Напевне, більшість із нас назве кілька найпоширеніших його сортів – приміром, липовий, гречаний, акацієвий тощо – та згадає, що цей надзвичайно корисний продукт відрізняється багатством смаку та аромату.
А чи знаєте ви, що цінність натурального меду в тому, що до його складу входить понад 400 органічних та мінеральних речовин? А ще – що на склад, смак та властивості меду впливає не лише ботанічне походження, але й земля, вода та повітря місцевості, в якій мед було видобуто? Саме тому цінність меду, зібраного з “диких” медоносів серед чистої природи суттєво вища за мед з технічних культур.
Потекла слина? Садиба Дримба запрошує вас на відпочинок у Східниці, де ви зможете скуштувати мед тих сортів, що називають – карпатський мед.
Найпоширеніший різновид карпатського меду – той, що ми звемо квітковим. Насправді, це навіть не сорт, а тип – адже різновидів такого меду існує дуже банато, кожен зі своїми смаковими відтінками, харчовими та лікувальними властивостями. Насамперед, медоносом є квітуча малина, непримхлива і “щедра” на нектар.
Чистий малиновий мед, білий в згуслому стані, відкачати вдається рідко, адже лісова малина зазвичай сусідствує із іван-чаєм та ожиною. Таким чином народжується так званий високогірний карпатський мед – із суміші нектарів малини, ожини, іван-чаю та інших трав, смачний і цілющий.
Ще один поширений поліфлорний (різнотравний) сорт – мед із нектарів лучних трав: конюшини, чебрецю, материнки, плакун-трави та ін. Цей темний мед має надзвичайно багатий хімічний склад і є ліками від багатьох захворювань.
А найбільшою дивовижею і гордістю карпатських бджолярів є падевий мед, чорно-зеленкавий за кольором і унікальний за хімічним складом, адже зібраний він не з квітів, а з маленьких солодких краплинок, які бджоли знаходять на смереках. Такий мед містить більше складних цукрів, ферментів та мінеральних речовин.
Лікування медом називають апітерапією. В Трускавці, поблизу якого розташована Східниця, вам зможуть запропонувати різні методики оздоровлення з використанням цього продукту.
Загальні ж правила вживання меду прості:
– не класти мед в киплячі рідини. Це руйнує біохімічні сполуки меду, знищує вітаміни і перетворює цілющий продукт на отруту.
– не нагрівати мед вище ніж до 45 градусів Цельсія. Закристалізований мед топити лише на водяній бані.
– вживати нові сорти меду з обережністю і ніколи не зловживати цим продуктом. Навіть знайомий сорт, що ніколи не викликав алергії, може її спричинити при “передозуванні”, – особливо справедливим це твердження є щодо дітей.
Відпочиваючи в гостинній Садибі Дримба в сезон качання меду, ви отримаєте від нас смачний подарунок – баночку цього дивовижного нектару, схожого на рідке сонячне проміння. Бронюйте ваш відпочинок у Східниці уже зараз і… Смачного!